Mikä ihmeen metsäpuutarha?

 

Ihmisen tekemää metsäpuutarhaluontoa.

Ihmisen tekemää nuorta metsäpuutarhaluontoa.

 

Metsäpuutarhan käsite on laaja ja rönsyilevä. Metsäpuutarhat ovat paikkoja, joissa yhdistyy metsäluonto ja puutarhanhoito. Eri metsäpuutarhoissa voi olla erilaisia puutarhojen ja metsäisten ominaisuuksien yhdistelmiä. Jotkin metsäpuutarhat ovat melko puutarhamaisia ja niillä kasvaa vain muutama puu. Toiset metsäpuutarhat ovat hyvin metsäisiä, eivätkä ne välttämättä muistuta perinteisiä puutarhoja.
Metsäpuutarha voidaan perustaa vaikkapa vanhalle ohrapellolle, mutta yleensä metsäpuutarhat on perustettu kangasmetsään tai puustoiselle suolle kuten rämeelle tai korpeen. Avoimelle paikalle perustettavassa metsäpuutarhassa ihmisen kädenjälki on voimakas. Puustoiselle kohteelle perustettaessa kohteen luontaisia lajeja ja alueen ekologialle ominaisia piirteitä pyritään yleensä hyödyntämään, säilyttämään tai vahvistamaan.

Metsäpuutarhassa on tärkeää luonnon kerroksellisuus. Ylhäällä isojen on puiden latvusto, niiden alla pienempien puiden latvusto, tämän alla 1 – 3 metrin korkeudessa pensaikko, jonka alla kenttäkerroksen lajit, ja alimpana sammaleet ja jäkälät. Metsäpuutarhassa yhdistyy ihmisen tekemä luonto ja luonnon omat prosessit.

Metsäpuutarhassa metsä ja puutarhanhoito yhdistyvät.

Metsäpuutarhassa metsä ja puutarhanhoito yhdistyvät.

 

Ajan kuluessa metsäpuutarha muuttuu. Metsäpuutarhassa ihmisen kädenjälki ja metsäluonto voidaan jatkuvalla hoidolla pitää toisistaan erillään, tai sitten niiden voidaan antaa sekoittua luonnon kasvun myötä. Metsäpuutarhaan voidaan istuttaa uusia kasveja kun huomataan, mitkä kasvit soveltuvat parhaiten kyseiseen kasvupaikkaan. Metsäpuutarhan hoito on jatkuvaa oppimista ja luonnon prosessien mukana elämistä.

Metsäpuutarhassa puutarhanhoito ei kuitenkaan peitä luonnon alkuperäisiä piirteitä kokonaan, vaan puutarhaa kehitetään kasvuympäristön luontaisten edellytysten mukaan. Maaperää voidaan muokata, mutta sitä ei toteuteta yleensä kovin voimakkaasti. Metsäpuutarhaan voidaan perustaa kohopenkkejä, ja uusia kasveja voidaan istuttaa suoraan alueen luontaiseen maaperään. Metsäpuutarhaa hoitavien ihmisten näkemykset ja toiveet vaikuttavat siihen,
millaiseksi se kehittyy.

Tesoman yhteisöllinen metsäpuutarha -hankkeessa tavoite on käynnistää metsäpuutarhan kehittäminen tesomalaisten kanssa. Jatkossa tesomalaiset päättävät yhdessä luonnon kanssa, millaiseksi metsä muotoutuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: